Dyson Vassilias
Варна, България
18/07/2024

Какво са суперхраните

Какво са суперхраните

Какво са суперхраните и с какво са полезни?

В днешно време много хора се грижат за здравето си, стремят се да се хранят правилно и спортуват, отказват се от вредната храна и търсят правилните източници на витамини и хранителни вещества.

 

Какво представляват суперхраните и какво е толкова уникалното в тях?

В днешно време хората следят внимателно здравето си, хранят се правилно и спортуват, отказват се от вредната храна и търсят правилните източници на витамини и хранителни вещества.

 

Какво представляват суперхраните?

Суперхрани се наричат храните, които съдържат повече витамини, минерали и други микроелементи от средните храни, които употребяваме в ежедневието.

Все повече диетолози съветват, че е добре да се състави диета, която е базирана на растителна храна. Знае се, че тя е много по-здравословна и много по-леко и добре се усвоява от човешкото тяло. Учените вече са доказали, че балансираната хранителна диета изцяло от растителни компоненти покрива нуждата на организма, както откъм мазнини, така и откъм протеини и въглехидрати. А растителните мазнини влияят по-благоприятно на организма, отколкото животинските. Това не означава, че Вие непременно трябва напълно да изключите животинските продукти от Вашето меню. Всеки човек избира най-добрите хранителни опции за себе си, но е добре да се знае, че растителните храни имат огромно предимство.

Суперхраните са ярки представители на растителните продукти. Те могат да бъдат разделени на плодове (годжи, акай), семена (чиа, лен, коноп). Водорасли (спирулина, хлорела), корени (лукума, мака), млади филизи (ечемик, пшенична трева). Чайове (матча), зърнени храни (киноа, амарант), боб (какао) и други.

От къде идват те?

Всяка суперхрана има своя собствена родина, например акай расте в Бразилия, чиа в Мексико и годжи в Хималаите. Така че за по-лесно транспортиране много от тях преминават през процеса на замразяване и сублимация и често се представят под формата на прахове.

Всъщност сред продуктите от нашите географски ширини има и много суперхрани. Това са коноп, лен, боровинките също са сред тях и благодарение на новите открития на научните работници и различни изследвания в областта на храненето. Сега ние имаме нов поглед върху продуктите, които знаехме преди това.

Коментарите са изключени.