Dyson Vassilias
Варна, България
18/07/2024

Как да си направим сирене халуми

да си направим сирене халуми

Как да си направим сирене халуми? Халуми се продава и в нашите магазини. Но можете да го направите сами. Традиционно в гръцките села това сирене се прави от овче и козе мляко. По време на производството се добавя значителен процент краве мляко, в противен случай сиренето ще бъде твърде скъпо. Тарас Кожанов, заместник-директор на фабриката за сирене Sernur, твърди, че халуми може да се приготви дори само от краве мляко: ​​„След много експерименти започнахме да правим халуми само от краве мляко. По отношение на вкуса се получава не по-лошо от традиционното.”

Как да си направим сирене халуми?

В допълнение към млякото, за да направите сирене халуми, ще ви е необходим специален стартер – сирище, което можете да закупите в онлайн магазини за производители на сирене.

Технологията на производство е подобна на рецептата за италианска моцарела:

Първо в млякото се слага мая и се подсирва.

Трябва да изчакате, докато млякото се подсири и отделете изварата от суроватката.

Оставете суроватката да се отцеди и уплътнете много добре изварената маса.

Разделете изварата на няколко части и потопете парчетата в горещата суроватка. Тогава сиренето става по-пластично. След това се потопете в студена вода.

Гответе парчетата халуми в суроватка за час и половина.

След това го извадете, прегънете всяко парче на две, като добавите джоджен и сол вътре. Натиснете за кратко.

Налива се подсолена суроватка.

Как да изпържим сирене?

Технологията за пържене на готовото сирене е много проста: ще ви трябва всеки тиган, за предпочитане с незалепващо покритие и малко зехтин:

Нарежете сиренето на филийки с дебелина 5-8 мм.

Загрейте тиган и го намажете с малко количество олио.

Запържете сиренето за 1-1,5 минути от всяка страна.

Посолете и добавете подправки на вкус.

Халуми често се взима на пикник. Може лесно да се пържи върху решетка за месо, без сиренето да капе във въглищата. Просто трябва да нарежете филиите по-дебели, отколкото за тиган – 1,5 см дебелина.

Без значение в какво пържите, в тиган или на скара, върху парчето сирене трябва да се образува златиста хрупкава коричка, а под нея да има много нежно сирене, чиято структура е малко като омлет.

Коментарите са изключени.