Dyson Vassilias
Варна, България
18/07/2024

Как се поддържа септична яма

септична яма

Как работи и как се поддържа септична яма

  • Типично оформление на септична яма

Типичната септична яма често се състои от две отделения, които съдържат два дива резервоари. От едната страна отпадъчните води се вливат, а от другата, отпадъчните води изтичат в дренажното поле, което представлява мрежа от тръби в почвата под земята.

  • Как работи септична яма

Отпадъчните води от вашите кухни и бани се вливат в резервоара. Тежките твърди вещества ще се утаят на дъното на резервоара, където бактериите ще ги превърнат в газ и утайки. По-леките твърди вещества, като грес, ще се издигнат до върха и ще образуват слой от нагар. Всичко, което не се разложи, ще остане в резервоара, освен ако не бъде изпомпано. Ако изпомпването не се случи, този отпадък може да прелее. Отпадъчните води, които напускат резервоара, известни като отпадъчни води, протичат през дренажното поле и в чакъла и почвата под земята, които обработват материала допълнително, както и дават хранителни вещества на земята.

  • Как да изпразните септичната си яма?

Първото нещо, което трябва да знаете е, че вие ​​носите отговорност за поддръжката, както и за качеството на нейното заустване и въздействието, което оказва върху околната среда. Когато става въпрос за нейната грижа, по-точно почистването й, има стъпки, които трябва да се предприемат за ефективно и безопасно почистване. Важно е да получите професионална помощ, когато става въпрос за почистване или „изпомпване“ на вашата септична яма.

Когато нивото на нагар във вашата септична яма е над 3″, е време резервоарът да бъде изпомпан. За да измерите, потопете прът в резервоара, като го преместите, за да проверите за съпротивление. След като стигнете до дъното на мръсотията, махнете прътът и маркирайте къде е достигнала изметът. Ако нивото на утайката във вашия резервоар е по-дълбоко от 12”, ще трябва да изпомпате септичната яма. Използвайте отново същия прът, но с кърпа, увита около края, и го натиснете надолу до дъното на резервоара. След като го премахнете, измерете разстоянието между горната част на черната утайка върху кърпата до маркировката, която сте оставили преди, когато измервате нивото на нагар.

Признаци на повреда в ямата

Има четири основни признака, на които трябва да внимавате, ако искате да идентифицирате повредена септична яма.

  1. Първо, всякакви миризми, повърхностна канализация, мокри петна или растеж на растителност в областта на дренажното поле са проблем.
  2. Второ, резервните копия или във вашия резервоар, или в общата ви водопроводна система могат да бъдат знак, че резервоарът ви е блокиран, което може да доведе до препълване.
  3. Ако чуете бълбукащи звуци в тръбите, свържете се с професионален инженер, който да посети помещенията ви и да диагностицира проблема. Това може да е знак за повреда.
  4. Вашите тела трябва да се източват нормално, ако няма проблеми. Ако те се оттичат бавно, вашата септична яма може да не работи.

Ако тези неизправности не бъдат уловени и отстранени достатъчно бързо, твърдите частици могат да потекат в дренажното поле, което може да причини сериозни щети и да доведе до пълно счупване на вашата септична яма. Подмяната на септична яма може да бъде скъпа, така че избягвайте да пренебрегвате резервоара си на всяка цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *