Dyson Vassilias
Варна, България
18/07/2024

Хранене и спорт – бъдете в най-добрата си форма

Хранене и спорт

Правилно хранене и спорт – бъдете в най-добрата си форма

Всички сме съгласни с това, че спортните дейности са изключително полезни за нашето тяло и здраве. Сила, енергия, издръжливост, хармония и красота на движението – благодарение на спорта човешкото тяло придобива тези качества. В ежедневието се чувстваме по-уверени, по-силни и по-продуктивни, което определено се отразява положително и на отношенията с другите.

Редовните упражнения, заниманията ни със спорт ни правят по-добри в много отношения. Затова дори и в забързания град е добре да намираме време за физическа активност.

Да си в добра форма означава да си здрав и щастлив. Спортът ни прави по-весели, по-енергични, укрепва нервната система, нормализира метаболитните процеси, повишава работоспособността и насърчава производството на „хормони на щастието“.

Спортът поддържа тялото в добра форма, прави го по-устойчив на стрес, както физически, така и психически. Спортът е от голямо значение в живота на тези, които работят по цял ден в офис, тези, които са принудени да прекарват много време в седяща поза и в затворено помещение.

Спорт, здравословен начин на живот и правилно хранене

Правилното хранене е пътят към здравето и красивата фигура. Същото се отнася и за общото подобряване на здравето, по отношение на отслабването, по отношение на придобиването на релефни мускули.

Вашето балансирано, правилно хранене е важен елемент в програмата за здравословен начин на живот, без значение, каква цел искате да постигнете. В зависимост от задачата Ви: отслабване, здраве и мускулен тонус, мускулно развитие, менюто за хранене ще е различно, но храната има 70 % важност в постигането на видим резултат.

Кои са важните моменти за правилното и здравословно хранене за поддържане на тялото в добра форма без упражнения и по време на спорт

  1. Използвайте храни, които дават на тялото необходимата енергия.

Количеството енергия, постъпващо от храната, трябва да съответства на количеството енергия, което тялото изразходва. За да се контролира броят на килокалориите, е необходимо да се поддържа правилното и постоянно съотношение между основните компоненти на храненето в пропорции 50-20-30. Това означава, че трябва да разпределяте храната всеки ден, така че 50% да са въглехидрати, 20 да са протеини и 30% да са мазнини.

Функциите на протеините, мазнините и въглехидратите и тяхното разпределение в тялото преди, по време и след тренировка, е изключително важно.

  1. Това е правилото 25-50-25. Нужно да се спазва от желаещите да отслабнат.

То позволява да регулирате телесното тегло чрез контролиране на количеството храна.

Този принцип означава, че 25% от дневните Ви калории трябва да идват от закуска, 50% от обяд и 25% от вечеря. Дори за тези, които нямат нужда от намаляване на теглото, е полезно да са запознати с тази формула.

  1. Ако редовно пропускате закуската, метаболизмът ви се забавя. Нуждата от енергия спада.

Друго, което е също важно, е да се поддържа тялото с витамини и микроелементи.

Защо добрата физическа форма е толкова важна?

Физическата подготовка Ви позволява да предотвратите заболявания и наранявания, отклонения във физическото състояние и развитие.

Спортувайки, ще бъдете по-работоспособни, ще се ускорява възстановяването на изразходваната нервна и мускулна енергия, което е изключително важно.

Ежедневната активност в спорта трябва да стане навик, например бягане. След това ще забележите, че тяло Ви само ще изисква допълнителни натоварвания.

Коментарите са изключени.